Hartcoherentie betekent dat er samenhang - coherentie - is tussen je adempatroon en je hartritme. Bij een hoge hartcoherentie zijn die twee in cadans, dat geeft rust en ontstresst. Je hebt zelf invloed, als je inademt versnelt je hartslag en als je uitademt vertraagt deze.
Coherentie is de samenhang tussen twee of meer systemen. Hoe groter de samenhang des te groter is de coherentie. In je lichaam zijn verschillende systemen werkzaam, zoals je hartslag, ademhaling, bloeddruk, hormoonsysteem en spijsvertering. Hoe beter die systemen samenwerken, hoe beter je je voelt.
Er is sprake van een hoge hartcoherentie als jouw hartritme in cadans is met je ademhaling, dan ben je echt ontspannen. Bij een lage hartcoherentie valt je hartritme niet goed samen met jouw ademhaling en ervaar je stress. Kortdurende stress - even pieken - is gezond. Maar als je hartcoherentie laag blijft tijdens ontspanning, heb je last van ongezonde stress. Je ademt dan sneller en oppervlakkiger dan goed voor je is. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je op de bank zit, maar ademt op een manier alsof je zwaar tegen de golven inzwemt. En daardoor ontwikkel je tal van (vage) mentale en lichamelijke klachten.
Je hart klopt niet in een vast ritme. De afstand tussen de verschillende hartslagen varieert. Dit is je hartslagvariabiliteit (HRV). Dat is iets anders dan je gemiddelde hartslag, want dat is het gemiddelde aantal keren dat jouw hart per minuut slaat.
Stel je hebt een gemiddelde hartslag van 60 slagen per minuut dan klopt je hart niet in het ritme van 1 hartslag per seconde. De tijd tussen de hartslagen varieert. Deze variatie in je hartslag toont dat je hart zich goed aanpast aan verschillende situaties (actie - rust). De hartslagvariabiliteit is een belangrijke indicatie van je fitheid en veerkracht.
Bij stress vertoont je hartritmevariatie een chaotisch patroon. Terwijl bijvoorbeeld plezier, blijdschap of tevredenheid weerspiegelt in een meer coherent patroon.
Als je inademt gaat je hart sneller kloppen. Bij de uitademing kom je tot ‘rust’ en daalt de hartslag weer. Als je in het voor jou optimale tempo en in de juiste verhouding in- en uitademt, train je je hartslagvariabiliteit (HRV). Dit maakt dat je weer echt tot rust komt en je kunt opladen als je wil ontspannen. Bovendien ben je dan veerkrachtiger in veranderende omstandigheden en stresssituaties.
Tijdens een coachsessie analyseer ik je ademhaling en begeleid ik je om adem te halen in je eigen optimale frequentie én op de juiste manier. Hierdoor krijg je meer controle over je ademhaling. Ik geef je feedback op je hartslagvariabiliteit met speciale meetapparatuur. Je ziet dan wat stress en ontspanning met je ademhaling en hartritme doet. En ik geef je tools om de hartritmevariabiliteit te trainen, zodat je makkelijker in je rustmodus komt.
Een hartcoherentietraining is kortdurend, 4 tot 6 sessies. De techniek kun je daarna makkelijk zelf oefenen en toepassen.
Regelmatig coherent ademen zorgt ervoor dat je gedurende de hele dag optimaler gaat ademen. Je basis ademhaling vertraagt, je zult de juiste ademspieren gaan gebruiken (middenrif) waardoor je adem meer naar je buik zakt. Hierdoor adem je efficiënter. Je voorziet je lichaam optimaler van zuurstof en je verbruikt minder energie gedurende dit proces. Je voelt je meer ontspannen en het draagt bij aan een betere gezondheid.
Als je ’s ochtends de tijd neemt om coherent te ademen begin je je dag met even 'rust'. Dat kun je ook doen net voordat je een belangrijk gesprek hebt of een proefwerk of tentamen. Je kunt je daarna beter focussen op het moment dat je moet pieken. Ook kun je ademen met hartcoherentie vlak voordat je naar bed gaat om tot rust te komen zodat je ontspannen in slaap valt.
| doorADEM | carolienpetit@dooradem.nl | 06 526 49 838 | Den Haag | KvK 881 07 108 | insta - @doorADEM.nl | fb - @doorADEM.nl |